Γεύση, γλύκα και υγεία!

Γεύση, γλύκα και υγεία... on PhotoPeach

Την περασμένη Τρίτη η τάξη μας επισκέφτηκε το παραδοσιακό εργαστήριο χειροποίητου χαλβά "Κοσμίδη-Γαβρίλη" στη Δραπετσώνα...

Ο χαλβάς ήρθε στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία πριν από εκατό περίπου χρόνια, μαζί με τους πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή... Πιο γνωστός σήμερα με το όνομα "μακεδονικός χαλβάς" επειδή ήταν πολύ διαδεδομένος στη Μακεδονία (όπου εγκαταστάθηκαν και οι περισσότεροι πρόσφυγες μετά το 1922)...
Βασικό συστατικό του μακεδονικού χαλβά είναι το ταχίνι (λιωμένο σουσάμι).
Αρχικά το σουσάμι μπαίνει σε δεξαμενή με αλατόνερο. Αφού φουσκώσει ξεπλένεται, ψήνεται και αλέθεται για να δώσει το ταχίνι. Ο κλασικός χαλβάς παρασκευάζεται με ταχίνι, καραμελωμένο σιρόπι και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλο, φιστίκι ή σοκολάτα.
Είναι ένα γλύκισμα με υψηλή διατροφική αξία (πολύ θρεπτικός και υγιεινός) επειδή περιέχει σουσάμι και ξηρούς καρπούς! Γι' αυτό συγκαταλέγεται στις βασικές τροφές της σαρακοστής (Καθαρή Δευτέρα χωρίς χαλβά δε γίνεται)... Είναι καλό να τον εντάξουν μικροί και μεγάλοι στο πρωινό τους -όπως και το ταχίνι, που σε συνδυασμό με το μέλι είναι ιδανική λύση!

Στην επίσκεψή μας στον "χαλβά Δραπετσώνας" ενημερωθήκαμε για την ιστορία και τον τρόπο που φτιάχνεται ο χαλβάς, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας του (όπως και του ταχινιού) και τον δοκιμάσαμε ζεστό-ζεστό, μόλις βγήκε από το καζάνι!
Στη συνέχεια περάσαμε από το κατάστημα, όπου προμηθευτήκαμε κάποια προϊόντα και μετά το ρίξαμε στο παιχνίδι, πριν επιστρέψουμε στη βάση μας...

Ήταν η πιο γλυκιά και υγιεινή επίσκεψη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της φάλαινας (Ανθολόγιο)

"Το πιο γλυκό ψωμί" της τάξης!